Innovatieve samenwerking tussen Lescrauwaet & van der Ende

Raymond Lescrauwaet werkt sinds enige jaren samen met Mark van der Ende, eigenaar van meerdere bedrijven in de lichttechniek. Mark werkt o.a. aan het efficiënter laten groeien van bloemen en planten door middel van het zichtbaar licht en niet-zichtbare EMV straling. Zo produceert hij LED verlichtingssystemen via zijn bedrijf Flowmagic B.V. en werkt hij binnen Viroled B.V. met ultraviolet licht om op milieuvriendelijke wijze virussen, bacteriën en schimmels te elimineren.

Auteur: Daniëlle Lescrauwaet

Sinds het eerste contact hebben Raymond en Mark elkaar ondersteund bij diverse onderzoeken en ontwikkelingen. Zo heeft Raymond geholpen bij het ontwikkelen van een speciale EMV meetmethode voor een recente uitvinding van Mark: de ParXtra modulator. Deze modulator kan in kassen geïnstalleerd worden om vervolgens via elektromagnetische frequenties planten beter te laten groeien. Een unieke uitvinding die een grote energiebesparing teweeg kan brengen in de tuinbouwsector. De modulator versterkt het bestaande licht in de kas met onzichtbare EMV frequenties, waardoor gewassen sneller groeien. Mark voegt daaraan toe: ‘Eigenlijk versnel je het proces van fotosynthese waardoor er minder energie nodig is.’

In een van de onderzoeken naar de ParXtra modulator was het nodig om te meten hoe ver de frequenties van de modulator reikten. ‘Zo’n meetinstrument bestond nog niet. Toen ik Raymond om hulp vroeg heeft hij een aantal speciale antennes en een meetmethode ontwikkeld waarmee we de veldsterkte van de specifieke frequenties kunnen meten.’, aldus Mark. Daarmee werd een belangrijke stap in het onderzoek naar de modulator gezet dat momenteel wordt uitgevoerd door Wageningen Universiteit Research m.m.v. Lescrauwaet en recent al door Bloemen en Plantennieuws is beschreven.

Raymond heeft de betreffende antennes c.q. meetmethode ontwikkeld vanuit zijn jarenlange expertise op het gebied van elektromagnetisme binnen en buiten de tuinbouw. Zo verzorgt Lescrauwaet BV met enige regelmaat EMV metingen in kassen zoals in KASmagazine ook vermeld staat en implementeert innovatieve AQUA4D systemen, welke met elektromagnetische resonantiefrequenties de moleculaire structuur van water verbeteren. Hiermee zet Lescrauwaet zich in voor het realiseren van een zo schoon mogelijke elektromagnetische (EMV) omgeving waarin ook de ParXtra modulator maximaal efficiënt kan worden toegepast.

Naast de modulator heeft Mark samen met Felix Oudshoorn de UVC-LEDmaster 100 ontwikkeld. Deze wordt op grasmaaiers gemonteerd voor het behandelen van o.a. topsportvelden.  Via UVC straling kunnen schimmelziekten in kort gemaaid gras efficiënt worden bestreden op zowel voetbalvelden als golfbanen. De UVC straling breekt stukjes DNA kapot, waardoor de schimmel zich niet kan reproduceren en daardoor verdwijnt. De UVC-LEDmaster 100 technologie wordt wereldwijd gedistribueerd door multinational Tarkett Sports.

Wederkerig gaat Mark zijn expertise inzetten voor een eerdere duurzame ontwikkeling van Raymond onder de naam Reflecoat, een assortiment van tot ruim 700 graden Celsius hittebestendige coatings die afhankelijk van de omstandigheden de oppervlaktestructuur van licht-reflecterende oppervlaktes zoals lampreflectoren egaliseert, de lichtabsorptie vermindert en zo de lichtreflectie verbetert. Hiermee kunnen o.a. bestaande Son-T lampen in bepaalde gevallen nog wat langer efficiënt worden toegepast. Ook hier is eerder in Groentennieuws al over gepubliceerd. Daarbij kan met de kleurkeuze van de coating, in combinatie met de gebruikte lamp, ook het gewenste lichtspectrum worden gerealiseerd. Hierdoor worden lampen een stuk efficiënter binnen een specifiek lichtspectrum, wat ook voor een energiebesparing zorgt.

Kortom, er is sprake van een innovatieve samenwerking tussen de twee heren en bedrijven. Mark beaamt dit: ‘Het is tot nu toe zeker geslaagd, waarbij we efficiënt van elkaars expertise gebruikmaken. Hiermee willen wij bewerkstelligen nog meer duurzame impact te kunnen maken.’

Voor meer informatie:

Lescrauwaet BV

Raymond Lescrauwaet
raymond@lescrauwaet.com

Tel: 035-8872683
Mob: 06-51608350