Auteur Harry Stijger
Beekenkamp Plant in Maasdijk gebruikt een AQUA4D®-watersysteem na advisering en levering door Aqua4D-Lescrauwaet. Eerst alleen voor de behandeling van water voor het maken van de perskluiten voor groentegewassen. Vlak daarna ook voor het fabriceren van perspluggen. Op de vestiging in Frankrijk wordt Aqua4D® al jaren toegepast.
Het water in Frankrijk is harder en heeft hierdoor een hogere EC dan in Nederland. Dat is de reden waarom het opkweekbedrijf daar met een Aqua4D-systeem is begonnen. “Dit systeem maakt de kalk zo fijn in het water dat het met het gietwater meegaat en we veel minder kalkafzetting in de leidingen hebben”, zegt Henny van Lierop, Coördinator Pers- en zaaikwaliteit.
In het begin was hij sceptisch. Door proeven te doen met en zonder het watersysteem zag hij het verschil. “Als het Aqua4D-systeem aanstaat, voel je dat wanneer je de potgrond beetpakt. Van deze grond met water kun je een bal van maken. Het water blijft erin zitten als je erin knijpt. Als je het systeem uitzet, dan is het net of je het water eruit knijpt. Het is net een spons waar het water uitloopt.”
Mooie stevig perskluiten
De machine voor perskluiten, die met een vaste slag de grond perst, reageert op grondkwaliteit. In een brede bak van 60 cm worden de perspotten van 8 naar 4 cm samengeperst. Dat is 50% minder.
Van Lierop: “Op het moment dat het water niet goed in de potgrond is getrokken, verdampt het ook sneller door de instraling van de zon als het in de kas staat. Door de warmte krijg je meer verdamping. Als het water niet goed in de vezels is getrokken, is het resultaat een instabiele perskluit. Zonder de Aqua4D-waterbehandeling is de verbinding tussen de gronddelen minder goed. Met deze behandeling krijgen we mooie stevige kluiten van goede samenstelling.”
Minder transportgewicht
De potgrond voor de Franse vestiging komt uit het Belgische Brugge, die met een vrachtwagen over een afstand van 400 kilometer wordt getransporteerd. Door minder vocht toe toevoegen, is de grond droger. 1% droger scheelt ongeveer 20 l/m3 potgrond. Dat betekent minder gewicht, waardoor er meer grond kan worden vervoerd. “We willen zo droog mogelijke potgrond, maar niet te droog. Het EN-gewicht van een kuub persgrond was 425 kilo en is nu 355 kilo. Het indrogen van de grond kunnen we doen, omdat we de grond voor het persen met behandeld water weer goed vochtig kunnen maken.”