AQUA4D-watersysteem creëert betere perskluit bij Beekenkamp

Auteur Harry Stijger

Beekenkamp Plant in Maasdijk gebruikt een AQUA4D®-watersysteem na advisering en levering door Aqua4D-Lescrauwaet. Eerst alleen voor de behandeling van water voor het maken van de perskluiten voor groentegewassen. Vlak daarna ook voor het fabriceren van perspluggen. Op de vestiging in Frankrijk wordt Aqua4D® al jaren toegepast.
Het water in Frankrijk is harder en heeft hierdoor een hogere EC dan in Nederland. Dat is de reden waarom het opkweekbedrijf daar met een Aqua4D-systeem is begonnen. “Dit systeem maakt de kalk zo fijn in het water dat het met het gietwater meegaat en we veel minder kalkafzetting in de leidingen hebben”, zegt Henny van Lierop, Coördinator Pers- en zaaikwaliteit.
In het begin was hij sceptisch. Door proeven te doen met en zonder het watersysteem zag hij het verschil. “Als het Aqua4D-systeem aanstaat, voel je dat wanneer je de potgrond beetpakt. Van deze grond met water kun je een bal van maken. Het water blijft erin zitten als je erin knijpt. Als je het systeem uitzet, dan is het net of je het water eruit knijpt. Het is net een spons waar het water uitloopt.”

Mooie stevig perskluiten
De machine voor perskluiten, die met een vaste slag de grond perst, reageert op grondkwaliteit. In een brede bak van 60 cm worden de perspotten van 8 naar 4 cm samengeperst. Dat is 50% minder.
Van Lierop: “Op het moment dat het water niet goed in de potgrond is getrokken, verdampt het ook sneller door de instraling van de zon als het in de kas staat. Door de warmte krijg je meer verdamping. Als het water niet goed in de vezels is getrokken, is het resultaat een instabiele perskluit. Zonder de Aqua4D-waterbehandeling is de verbinding tussen de gronddelen minder goed. Met deze behandeling krijgen we mooie stevige kluiten van goede samenstelling.”

Minder transportgewicht

De potgrond voor de Franse vestiging komt uit het Belgische Brugge, die met een vrachtwagen over een afstand van 400 kilometer wordt getransporteerd. Door minder vocht toe toevoegen, is de grond droger. 1% droger scheelt ongeveer 20 l/m3 potgrond. Dat betekent minder gewicht, waardoor er meer grond kan worden vervoerd. “We willen zo droog mogelijke potgrond, maar niet te droog. Het EN-gewicht van een kuub persgrond was 425 kilo en is nu 355 kilo. Het indrogen van de grond kunnen we doen, omdat we de grond voor het persen met behandeld water weer goed vochtig kunnen maken.”

De geleverde potgrond in Frankrijk heeft een vochtgehalte van 68%; voor de Maasdijk is dat 73%. Deze laatste is iets hoger vanwege een kleine transportafstand.

Grotere bandbreedte
Van Lierop: “In Nederland is het water zachter, waardoor het verschil tussen wel en niet behandeld water kleiner is. Hoe zachter het water echter is, hoe beter het door de grond wordt opgenomen. Maar omdat grond en water nooit hetzelfde is het grootste voordeel van het Aqua4D-systeem dat de bandbreedte waarin we kunnen werken, groter is geworden voordat we in de problemen komen om goede perskluiten af te leveren. De foutmarge is kleiner.”

Naast perskluiten wordt nu ook het water voor de perspluggen (315) behandeld. “Voor de pluggen is het vochtgehalte nog veel belangrijker dan bij perskluiten.” Van Lierop is bijzonder tevreden over de Aqua4D-waterbehandeling en wil niet meer zonder. Het systeem heeft geen onderhoud nodig en werkt storingsvrij. “We werken ermee in een bedrijfshal met veel stof en vocht door de potgrond. In de zomer is het er warm en in de winter koud, omdat we de hal vrijwel niet verwarmen.”

Aqua4D-Lescrauwaet is als NL-BE-DU importeur actief bij topkwekers in bloemen, groenten en fruit, maar ook in de internationale topsport, zoals voetbalvelden en golfbanen. Er zijn al meer dan 5000 Aqua4D-systemen operationeel in ruim 40 landen.

 

Aqua4D-Lescrauwaet BV

Raymond Lescrauwaet

Graaf Florislaan 40
1217KM Hilversum

035-8872683

info@aqua4d-lescrauwaet.nl